Se întâmplă și este mai mult decât un simplu ceva. De o săptămână (azi) ieșim în stradă ca să milităm împotriva proiectului de lege Roșia Montană. Vorbesc la plural pentru că majoritatea fețelor de acolo îmi sunt cunoscute. Pe unii îi știu de dinainte, pe alții i-am întâlnit aici. Ne-am ciocnit. Insesizabil, de acum, traiectoriile noastre s-au schimbat cu o miime de milimetru. De ajuns când să-i clintim la rândul nostru pe ceilalți.
Știți ce e cel mai mișto în toată povestea aceasta? Pentru protest, cunoscuții mei își fac timp. Îi aud spunând „–Băi, în seara asta nu pot să stau mult, dar trec măcar câteva ore.” „– Vin, dar stau un pic.” ”– Da, normal că vin azi. Am niște treabă, dar trec pe-aici câteva ore sau minute.”
Vorbim despre asta ca despre o rudă care nu o duce prea bine. O vizităm în fiecare seară, ca să vedem dacă e mai bine. Ieșim în stradă pentru această rudă bolnavă, mătușa noastră, a tuturor. Democrația. De o vârstă cu mine, căci am 23 de ani, democrația noastră nu o duce foarte bine. Noi suntem perfuziile. Injecțiile cu vitamine. Noi suntem ăia care o vizitează-n spitalul Pieței, îi ducem pancarte, roșii pe asfalt, sticle goale cu monede, dezbateri și scenarii posibile. Steaguri, ca să nu uite a cui e. Noi suntem resuscitarea, scandăm înviorarea, vrem să se dezmorțească mătușa asta leșinată de atâtea abuzuri, de atâtea palme și miștouri.
Știți de ce suntem aici? Pentru că suntem de-aceeași vârstă cu democrația, așa că o privim ca pe un egal. Nu o privim de sus, nu o privim de jos. O putem bate pe umăr să-i spunem că a luat-o pe o cale greșită, că s-a înhăitat cu cine nu trebuie. O privim în ochi și ea ne privește la rându-i, că doar noi suntem cei pe mâinile cărora va ajunge. Mai bine acum decât mai târziu. Dacă asta mă face hipster, atunci fie.
Ies în stradă și azi împotriva proiectului Roșia Montană. Nu eram atât de pornită cu o săptămână în urmă, dar au trecut 7 zile în care am citit, m-am informat, am dat cu ochii de legislativ, de rapoarte și statistici. Ies în stradă pentru că m-am săturat până peste cap de informații trunchiate, regurgitate, de scuze și lamentări. Ies în stradă pentru că atunci când eram un țânc în școala primară, mama m-a privit cu ochii ei infiniți și negri și mi-a zis: “Dacă-mi vii acasă bătută, te bat și eu.” Acum înțeleg ce a vrut să zică. Dacă oamenii pe care i-am ales dau în noi în halul ăsta, ies ca să mă vadă. Ca să le-nvinețesc ideile și să le pălmuiesc idioțenia. Ies, pentru că nu-mi mai încap în piele de nemulțumire.
PS: Toată facultatea profesorii ne-au zis că presa este un watchdog al democrației. În sens invers, da. Păzește informațiile ca să nu iasă din țarc. În prima seară de protest mi-am dat seama că tot ce am învățat la școală nu are aplicabilitate. Ies și din cauza asta. Ies pentru că scriu pe twitter, live, cu #rosiamontana.
Yes!
Multumesc mult pentru ce ai scris!
Aida,
Aici rămân, pe baricade. N-ai pentru ce să-mi mulțumești. Hai afară, în stradă. Să ne cunoaștem live.
suntem copiii Romaniei si daca nu luam noi masuri,nu ia nimeni in locul nostru :).
Articolul tău e pur și simplu extraordinar! Cuprinde toate convingerile mele. Felicitări, e mai convingător, mai reușit decât toate articolele pe care le-am citit în ultima perioadă.
democratie ? :)) cel mai rau caz de democratie probabil.
Foarte frumos scris … tot 23 de ani am si eu .. aceeasi gandire ! am iesit in strada de cate ori am putut, indiferent de protest … fie ca a fost vorba de ACTA, EUTANASIEREA MAIDANEZILOR sau ROSIA MONTANA … defapt am iesit pt LIBERTATE DE EXPRIMARE !
Doamne ajuta ca Romania mai are astfel de tineri, mai avem o speranta.BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOO
Sa fie oare pentru ca suntem primii care nu au indiferenta aia inoculata din perioada comunista? Macar noi sa reconstruim tara asta.
Imi pare extrem de rau ca sunt la 3000 mile distanta de Romania, ca, desi nu sunt din Bucuresti as fi venit tocmai cu prilejul asta.
[…] plăcea să vă scriu la fel de frumos ca fata asta care e camaradă cu democraţia sau să vă spun raţional, pe puncte, de ce cred că ieşirea în […]
Intreaga consideratie. Nu ptr. ca am 67 de ani, provincial fiind, am o rugaminte: te rog transmitei lui Andrei, cel aflat la 3.000 mile de tara ca INDIFERENTA, si deseori indolenta, nu au fost ,,inoculata,, numai de sistemul comunist, ea pare componenta a ,,adn,, national. In aceasta zona explic respectul ptr. voi, motivare suplimentara, daca era necesar.
Felicitari,din pacate nu ma pot alatura,deoarece locuiesc in sudul frantei,dar sunt cu sufletul alaturi de voi,deci sunt aici de 4 ani,este pentru prima data cand la pranz am putut da televizorul pe realitatea tv ,sa le arat colegilor mei francezi ca exista o farama de speranta si la noi in tara,anul trecut cand au fost aici manifestraile tinerilor impotriva mariri vastei de pensionare vazand un milion de oameni in strada,ma lovea o invidie deaceea ,, perversa„incercand sa imi raspund la intrebarea ,,de ce oare ei pot,si noi nu?„,creca nu face mult,dar aveti tot respectul si admiratia mea,pentru ca mi-ati dat raspunsul la intrebare,ca se poate si la noi…
[…] Laura Ionescu, de-o seamă cu democraţia: “Revoluţia se face în stradă, nu pe Facebook” […]